OBS: Du er nu offline

Ny afgørelse: Skoleelever må ikke køre ud med pizzaer

Selvom unge kører på cykel, så er udbringning af mad ikke den slags lettere arbejde, som er tilladt for dem. Horesta tager afgørelsen til efterretning.

Pizzariaet fortalte, at de unge højst cyklede tre kilometer. Men det hjælper ikke arbejdsgiveren. Han må finde en ældre medarbejder til at bringe pizzaer ud. De vil så måske skulle have en højere løn.
Pizzariaet fortalte, at de unge højst cyklede tre kilometer. Men det hjælper ikke arbejdsgiveren. Han må finde en ældre medarbejder til at bringe pizzaer ud. De vil så måske skulle have en højere løn.
Af 
 

Et pizzaria i det nordlige Aarhus har benyttet skoleelever til at bringe pizzaer ud. Men nu har Arbejdstilsynet stoppet den trafik.

Pizzariaet har fået forbud mod at bruge skoleelever. Det var indehaveren utilfreds med.

Men nu har et flertal i Arbejdsmiljøklagenævnet godkendt Arbejdstilsynets forbud. Afgørelsen er principiel og gælder derfor i hele landet.

Derfor er arbejdet ikke “lettere”

Der findes en tjekliste for, hvad unge over 13 år må beskæftige sig med. Det er blandt andet lettere budtjeneste. For eksempel at gå med aviser og reklamer.

Men udbringning af pizzaer er ikke lettere budtjeneste. Det fastslår ankenævnet.

De unge arbejder alene og kommer i direkte kontakt med kunder. De skal også nogle gange tage mod betaling.

Det er nogle af ankenævnets begrundelser for, at arbejdet ikke kan betegnes som lettere.

Inspektion efter røveri

Arbejdstilsynet kom på inspektion i pizzariaet efter et røveri. Det gik ud over en af de ansatte efter lukketid.

Arbejdsgiveren fortalte, at pizzariaet har to ansatte, der går i 9. klasse. De bringer mad ud mellem 17.00 og 19.00.

Hotel- og restaurantorganisationen Horesta har ingen bemærkninger til afgørelsen. Politisk direktør Kirsten Munch tager den til efterretning.

- Der skal være en vis beskyttelse af unge. Det er der her foretaget en bedømmelse af, siger Kirsten Munch.

Unge skal koncentrere sig om skolegang

Gruppeformand Tina Møller Madsen fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration mener, at afgørelsen er i orden ud fra reglerne.

- Den falder i tråd med en anden sag fra en burgerrestaurant i Frederikshavn. Her mente Arbejdstilsynet, at arbejdet ikke var af lettere karakter og virkede stressende.

- Børn og unge, der går i skole, skal bruge det meste af deres energi på undervisningen. Hvis de arbejder, skal det være i begrænset omfang og kun med lettere arbejde, siger Tina Møller Madsen.