OBS: Du er nu offline

Praktikpladser til unge rasler fortsat ned

På kun et år er antallet af praktikpladser til de unge på erhvervsskolerne faldet med hele 4.258 pladser. Katastrofalt, mener 3F. Fokuser på noget andet, lyder det fra ny erhvervsskoleformand.
Antallet af praktikpladser til kokkeelever og andre unge på erhvervsskolerne rasler ned.
 (Foto: Skills Denmark)
Antallet af praktikpladser til kokkeelever og andre unge på erhvervsskolerne rasler ned. (Foto: Skills Denmark)
Af 
 
Af 
 

At få lov til at svinge kokkekniven på en rigtig restaurant eller bruge vaterpasset i et rigtigt byggeprojekt er stadig en helt umulig drøm for mange erhvervsskoleelever. For antallet af praktikpladser falder og falder.

På bare et år er antal praktikpladser faldet med hele seks procent - fra 72.099 elever til 67.841. Og især de sidste tre måneder er det gået stærkt ned ad bakke. Fra februar til april i år er der indgået 15 procent færre uddannelsesaftaler i forhold til sidste år.

Forbundssekretær i 3F Søren Heisel er rystet.

- Jeg havde en forventning om, at det store fokus alle vegne på de manglende praktikpladser ville få virksomhederne op af stolene nu. Men sådan er det ikke gået. Tværtimod. Luften er gået fuldstændig af praktikpladsballonen i år, siger Søren Heisel.

Mediernes skyld

Samtidig stiger antallet af elever i skolepraktik. På et år er der startet fem procent flere, og under det ligger en voldsom stigning fra februar til april på hele 19 procent. Der er ifølge 3F's beregninger 11.111 praktikpladssøgende elever.

Men det skaffer ikke én eneste ekstra praktikplads, at man i medierne bliver ved med at fokusere på den store mangel, som statistikken viser. Sådan lyder det fra den nye formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne, Lars Goldschmidt.

- Man fremstiller det som om, at stort set ingen erhvervsuddannelser kan gennemføres på grund af manglen på praktikpladser. Og det er jo ikke rigtigt. Det drejer sig om meget få uddannelser, hvor det er problemet, siger Lars Goldschmidt.

- Det er ikke det samme som at sige, at vi ikke skal arbejde som små bævere for at få flere praktikpladser – for dét skal vi, understreger han.

Ukendt land

Stort set alle parter er enige om, at der skal gøres noget ved problemet, siger Lars Goldschmidt.

- Men vi har et problem med, at så få kender til erhvervsskolerne og den måde, de arbejder på. Det er ukendt for mødrene, og det er ukendt for folkeskolelærerne, og så bliver gymnasiet et lettere valg, siger Lars Goldschmidt.

- Vi skal derfor sætte kræfterne ind på at tale erhvervsuddannelserne op, så flere vælger den vej, siger han.

Søren Heisel mener derimod, at de manglende praktikpladser er en del af årsagen til, at de unge vælger erhvervsuddannelserne fra.

- Vi skal kunne vise de unge, at hvis de vælger vores gode, stærke og fremtidssikrede erhvervsuddannelser, så kan de også regne med, at der er praktikpladser. Det kan vi ikke i dag, siger Søren Heisel, der mener, at der skal findes en løsning, hvor det bliver gratis for den enkelte virksomhed at sende eleven på skole.

- Der skal findes en god løsning på det her. Og jeg håber, at det kan lade sig gøre under de aktuelle trepartsforhandlinger. Vi er jo alle enige om problemet, og statistikkerne taler deres tydelige sprog, siger Søren Heisel.