OBS: Du er nu offline

Udtalelse fra 3F Ungdoms Landsmøde 2021

Qatar_1_2022

Boykot Fodbold-VM 2022! 

Herrelandsholdet har kvalificeret sig til VM, og det varmer jo enhver fodboldfans hjerte, at det lille land kan endnu – og drømmene om den endelige sejr luner her i en kold tid. Men de varme følelser fryser og smilet stivner, når vi kigger på de forhold, som vores udenlandske kolleger og kammerater bliver udsat for i Qatar for at bygge deres prestige stadions. Det er alt fra manglende løn, arbejdsskader, stavnsbinding og rigtig mange dødsfald. Det er allerede en VM-turnering sølet til i blod: arbejderblod.

Vi, her på 3F Ungdoms Landsmøde, vil på det kraftigste anbefale en boykot af VM 2022, som mest af alt minder om et prestigeprojekt fra en diktaturstat, som skider højt og flot på både liv og rettigheder. Qatar lovede ellers, da de fik tildelt værtskabet tilbage 2010 – og senest i 2017 – at gøre op med stavnsbindingen af arbejdere til arbejdsgiver og sikre bedre rettigheder for gæstearbejderne. Men intet er sket. Tværtimod er der bare flere og flere, der dør. ITUC, som er den internationale sammenslutning af fagforbund, vurderer at op mod 4.000 arbejdere dør af arbejdsulykker inden VM går i gang. 4.000 dødsfald er endda lavt sat. Nogle kilder siger, at det nok nærmere er i omegnen af 6.500.

Hvis vi skulle holde 1 minuts stilhed ved hver kamp i hele VM-turneringen, for hver kammerat der er omkommet på deres arbejde under byggerierne, så vil de første 44 kampe skulle spilles i stilhed. Hvilket signal sender man ikke som landshold ved at spille på et stadion, der er bygget på blod og knogler? Synes landsholdet, at vores liv som bygningsarbejdere er ligegyldige, bare de kan spille fodbold? Findes der ingen nedre grænse, ingen sympati, ingen anstændighed, bare bolden spilles? Landsholdet tilhører os alle og repræsenterer os alle. Men vi som unge 3F´ere vil have utrolig svært ved at se os selv i det hold, som vælger at spille på stadions bygget under de forhold, som Qatar byder vores udenlandske kammerater. 

Mange siger, man ikke skal blande sport og politik, men når en ørkenstat uden fodboldkultur beslutter, at deres prestigefodbold-propaganda er mere værd en vore kammeraters liv og førlighed, ja så har man allerede blandet sport og politik. Dette viser også kun, at intet, heller ikke fodbold, kan ske i et vakuum uden politik. Alt er politisk, inklusiv vores VM. Derfor er det også kun vigtigt, at vi som fagforening tager stilling. 

I 3F Ungdom har vi taget stilling: Boykot VM 2022. 

Udtalelse vedtaget på 3F Ungdoms Landsmøde 2021