OBS: Du er nu offline

Bundrekord for praktikaftaler

Eleverne på erhvervsskolerne må måned efter måned finde sig i, at antallet af praktikpladser falder. Marts måned er ingen undtagelse, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.
Endnu engang må erhvervsskoleelever vinke farvel til praktikpladser ude i virksomhederne.
Endnu engang må erhvervsskoleelever vinke farvel til praktikpladser ude i virksomhederne.
Af 
 

Det bliver stadig sværere for elever at snuse til den virkelige verden uden for skolemuren. Udviklingen i antal praktikpladser til kommende tømrere, kokke og svejsere er igen faldende.

Fra marts 2015 til marts 2016 er antal elever med en uddannelsesaftale med en virksomhed faldet fra 71.691 til 67.680, viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Det er et fald på seks procent, og det ærgrer forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

- Der er historisk ikke indgået færre uddannelsesaftaler på et år, end der blev indgået fra marts 2015 til marts 2016. Det er især SOSU-uddannelsesområdet, der svigter med nedgang i praktikpladser, siger han.

Flere i skolepraktik

Søren Heisel påpeger, at udviklingen inden for de sidste tre måneder i antal indgåede uddannelsesaftaler ser endnu værre ud. Her ses der nemlig et fald på hele 11 procent.

- Det er et meget drastisk fald, siger Søren Heisel, der også konstaterer, at skolepraktikken på et år er steget med 603 elever til 7.807 elever, der altså må undvære at prøve kræfter med virkeligheden. Det er en stigning på hele otte procent.   

- De trepartsforhandlinger, som regeringen har igangsat om praktikpladsgaranti, er stadig superrelevante set i lyset af de her triste tal. Det er helt afgørende for vores alles ambition om flere faglærte, at der også er rigtige praktikpladser til eleverne. Jeg håber hver måned, at vi nu vil se en fremgang, men jeg bliver desværre skuffet måned for måned, siger Søren Heisel.

Han undrer sig over, at virksomhederne ikke udnytter de gode tider og opretter flere praktikpladser, når alle og enhver ved, at der kommer til at mangle tusinder af faglærte om få år.

- Virksomhederne burde suge elever ud i praktik nu. Men når det ikke sker af sig selv, må vi sammen finde nogle løsninger og økonomiske incitamenter, der skaber flere praktikpladser.

Ser frem til en løsning

Hos Dansk Byggeri er man heller ikke begejstret for den nedadgående kurve.

- Det er ærgerligt og bekymrende, at der ikke bliver indgået flere praktikpladsaftaler - især fordi beskæftigelsen jo er steget. Men det er et tema her under trepartsforhandlingerne, og jeg håber, at der bliver skabt nogle incitamenter, der kan medvirke til, at der bliver oprettet flere praktikpladser, siger underdirektør Louise Pihl, der samtidig understreger, at der er sket en vækst i antal praktikpladser inden for bygge og anlæg.

Søren Heisel ser også frem til en løsningsmodel.

- Der skal tages hånd om det her problem, hvor uddannelsesaftalerne samlet set er i konstant fald og skolepraktikken i konstant stigning.