OBS: Du er nu offline

Minister revser virksomheder: Tag ansvaret for flere praktikpladser på jer

Virksomhederne må op på dupperne og oprette flere praktikpladser og åbne arbejdspladserne op, så de unge får lyst til at tage en erhvervsuddannelse, siger undervisningsministeren.
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have virksomhederne til at tage mere ansvar. (Foto: Pressefoto Undervisningsministeriet, Flemming Leitorp./free)
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have virksomhederne til at tage mere ansvar. (Foto: Pressefoto Undervisningsministeriet, Flemming Leitorp./free)
Af Ugebrevet A4

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skælder ud på erhvervslivet. Virksomhederne taler for meget om fremtidens mangel på arbejdskraft og handler for lidt, når det handler om at tage unge ind i praktik, siger hun til Ugebrevet A4.

- Det nytter ikke, at virksomhederne hele tiden siger, at de kommer til at mangle 65.000 faglærte om ti år og samtidig klager over, at de unge ikke bliver udfordret på deres uddannelsesvalg, hvis virksomhederne ikke selv åbner op og gør en aktiv indsats, siger hun.

Venstre-ministeren er bemærkelsesværdigt kritisk overfor de arbejdsgivere, der traditionelt er borgerlige støtter og derfor normalt stryges med hårene af regeringen. Men Ellen Trane Nørby revser arbejdsgiverne for ikke at bidrage tilstrækkeligt til at få de unge til at vælge erhvervsskolen fremfor gymnasiet.

Minister: Tag ansvar

Mange virksomheder kunne ifølge undervisningsministeren sagtens arbejde mere offensivt og systematisk med at sælge sig selv bedre over for de unge i folkeskolens ældste klasser.

- Det er ikke nok bare at have et sodavandsbesøg for de unge på en virksomhed. Man skal have dem i praktik og lave undervisningsforløb, hvor eleverne får en fornemmelse af hvilke job, der er i moderne danske virksomheder. Derfor skal vi opfordre og presse virksomheder og også fagforeninger til at spille en større rolle i udskolingen, så eleverne kommer ud i virkeligheden og bliver afklaret om deres uddannelsesvalg og ikke bare skal læse det i en bog, siger hun til Ugebrevet A4.

Vi er et produktionssamfund

Ellen Trane Nørby understreger, at der ikke kun er en akademisk vej at gå for de unge.   

- Vi lider desværre stadigvæk lidt under forestillingen fra nullerne om, at produktion var noget, der lå i de andre lande, og vi skulle alle sammen leve af højtflyvende viden. Sådan er det jo ikke. Vi er ikke et videnssamfund uden også at være et produktionssamfund. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi får fortalt de unge, hvilke fantastiske fremtidsperspektiver, der ligger i en erhvervsuddannelse, siger hun.